Hopp til hovedinnhold

Aksjoner

Kampen for selvbestemt abort var en av de viktigste kampene for kvinnebevegelsen på 1970-tallet. Lesbiske tok del i arbeidet gjennom engasjement i Nyfeministene, Kvinnefronten, Lesbisk Bevegelse og andre deler av kvinnebevegelsen.

 • 1/2
 • 2/2
 • 1/1
  Abortgruppa til Nyfeministene 1973. Inge Ås i midten. ©Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv

Sitt-ned aksjonen på Stortinget

I 1975 okkuperte en gruppe feminister fra Kvinnehuset vandrehallen i Stortinget. De hadde bestilt omvisning for en gruppe husmødre. Utkledd i hatt og kåpe slapp de inn på tinget. Da de var trygt innenfor skrelte de av seg kåpene, rullet ut plakater, satt seg i ring og sang protestsanger.

Det ble stor oppstandelse, for på den tiden hadde ikke [Stortinget] noe særlig sikkerhetsklarering. Da kom det på nyhetene, og det som kom var at de måtte gjøre noe med sikkerheten, ikke at det måtte gjøres noe med abortloven.

Bodil Espedal
 • 1/1
  Plakat laget til Nyfeministenes arrangement, av Inge Ås.

Tre aksjoner

Hør Inge Ås fortelle om tre aksjoner:

1974 Ring rundt Stortinget
1975 Sit down i Vandrehallen på Stortinget
1978 Hyrdrebrevaksjonen i Ullern kirke

Hyrdebrevaksjonen

I 1978 skulle abortloven opp i Stortinget. Det kunne nå bli flertall for lovforslaget om selvbestemt abort. Den Norske Kirke gjorde det de kunne for å påvirke og stoppe forslaget. Biskopene skrev et «Hyrdebrev» som skulle leses opp av alle prester i alle kirker, søndag 4. juni 1978. 

Søndag 4. juni troppet en gruppe kvinner og menn fra Nyfeministene, Lesbisk Bevegelse og Soperligaen opp i Ullern kirke i Oslo. Oppe på galleriet forstod aksjonistene at dette ikke var en helt vanlig gudstjeneste, kirken feiret 75-års jubileum, Kong Olav og store deler av regjeringen var tilstede. Etter en kort diskusjon ble aksjonen likevel gjennomført.

Da presten leste opp Hyrdebrevet rullet aksjonistene ut parolene «Se på kirkens kvinneforakt» og «Se kirkens dobbeltmoral, hvor er hyrdebrevet mot privatbilismen som dreper, neutronbomben, krig, tortur, barnemishandling».

Kirketjenerne kastet aksjonistene ut, politiet kom, heiv dem på glattcelle og ga dem bøter. Seinere ble det organisert støttekonsert for hyrdebrevaksjonistene på Club 7 for å samle inn penger til bøtene. 

 • 1/2
  Faksimile, Oslo Domkirkes Menighetsblad
 • 2/2
  Illustrasjon: Finn Graff

Tribunalet mot vold mot kvinner i Brussel i 1976

Hør Inge Ås fortelle: