Hopp til hovedinnhold

Dagny Juel

8. juni 1867 - 5. juni 1901

Tidslinje*

1867   Dagny Juell (som senere endret navn til Juel) blir født i Kirkegaten 6 i Kongsvinger, den 8. juni. Foreldrene er privatpraktiserende lege Hans Lemmich Juell og Minda, født Blehr.

1872-1875   Elev hos jomfru Bakke, en "Privatlærerinde for Smaabørn" i Festningsgaten.

1873   Familien Juell flytter til gården Rolighed.

1875-1881   Elev ved Anna Stangs pikeskole i Kongsvinger.

1881   Middelsskoleeksamen ved Kongsvinger kommunale middelskole i juni

1882   Konfirmant i Vinger kirke 1. oktober.

1882-1884   Elev ved en pikepensjon i Erfurt i Tyskland, antagelig frøken Sophie Simons "Privat-Töchterchule und Erziehungs-Anstalt nebst Pensionat für Töchter höherer Stände".

1888   Musikkstudier i Kristiania sammen med søsteren Ragnhild. De er elever hos blant andre pianisten Erika Nissen fra Kongsvinger.

1888-1889   Guvernante for søskenbarna i Førde, barna til Randi og Otto Blehr.

1889-1892   Musikkstudiene i Kristiania fortsetter, og Dagny har utstrakt kontakt med kunstnermiljøene der. Hun blir kjent med Vilhelm Krag, Sigbjørn Obstfelder, Nils Collett Vogt, Edvard Munch og mange flere.

1893   Dagny studerer musikk hos professor Holländer i Berlin fra februar. Hun blir introdusert for kunstnerkretsen på Zum schwarzen Ferkel av Edvard Munch. Der møter hun den polske litteraten Stanislaw Przybyszewski og gifter seg med ham i Berlin 18. august. De bor flere måneder i Luisenstrasse, som nærmest blir en litterær salong for kunstnervennene. I desember skriver Dagny novellen 'Rediviva'.

1894   I flere måneder oppholder Dagny seg på Rolighed i Kongsvinger. Stanislaw kommer etter. I Kongsvinger oversetter Dagny først Karl A. Tavatstjernas bok I förbund med döden, deretter ektemannens bok Unterwegs, før hun gir seg i kast med en oversettelse av Obstfelders novelle 'Liv' til tysk. Om høsten reiser hun og mannen tilbake til Berlin.

1895   Dagny er gravid og kommer hjem til Kongsvinger i april. Stanislaw ankommer en måned senere. De blir i Kongsvinger over et halvt år. Dagnys oversettelse av mannens bok kommer ut i Kristiania, og hennes tyske oversettelse av Obstfelders novelle blir publisert i det nye tidsskriftet Pan i Berlin. Sønnen Zenon blir født på Rolighed 28. september. Dagny skriver dramaet Den sterkere. I desember reiser Dagny og Stanislaw til Stockholm og derfra til København.

1896   I januar sender Dagny dramaet Den sterkere til Christiania Theater fra København. I februar reiser hun tilbake til Rolighed på grunn av pengemangel, mens Stanislaw drar til Berlin. De møtes igjen i København i mai. 6. juni begår Stanislaws mangeårige elskerinne Marta Foerder selvmord. Sammen med mannen reiser Dagny til Berlin, der Stanislaw blir fengslet i to uker. Flere venner snur dem ryggen. I desember blir dramaet Den sterkere utgitt i tidsskriftet Samtiden. Dagny skriver trolig flere av diktene sine i løpet av dette året. Sønnen Zenon er hos besteforeldrene i Kongsvinger.

1897   Dagny er igjen gravid og reiser hjem til Rolighed i mars. Stanislaw følger etter i mai. Dagny arbeider antagelig med dramaene Ravnegård, Synden og Når solen går ned, og hun skriver en artikkel om Theodor Kittelsens arbeider. Stanislaw reiser tilbake til Berlin i slutten av juni. Dagny føder datteren Iwa på Rolighed 5. oktober. Fødselen er dramatisk, og Dagny er nær ved å dø. I desember reiser Dagny til Stanislaw i Berlin og etterlater begge barna på Rolighed. Etter hennes ankomst skriver Stanislaw til sin forlegger i Praha om Dagnys tre dramaer.

1898   I januar forlater Dagny og Stanislaw Berlin. Først reiser de til Paris, deretter til Spania. Der arbeider hun antagelig med de tre prosalyriske tekstene 'Sing mir das Lied vom Leben und vom Tode'. I april vender de tilbake til Paris. I mai får Dagny vite at dramaet Synden skal settes opp på Den frie intimscene i Praha. I juni reiser først Dagny og snart etter Stanislaw til Rolighed der Dagnys far er alvorlig syk. I september reiser Stanislaw til Kraków for å overta redaktørstillingen i tidsskriftet Zycie. Dagny og barna følger etter i begynnelsen av oktober. Stanislaw blir den ledende skikkelsen i bevegelsen "Det unge Polen" og den såkalte "Paonbohemen" i Kraków. I oktober blir Dagnys drama Synden spilt på Den frie intimscene i Praha.

1899   Dagnys far dør i januar uten at Dagny har mulighet til å reise hjem. Tapet av faren, det at hun ikke kan polsk, mannens alkoholforbruk og de ville festene i kunstnerkretsen sliter Dagny langsomt ut. Hun reiser sammen med barna og barnepiken til en kuranstalt i fjellbyen Zakopane. Hun blir er det meste av sommeren og høsten. Dagny skriver et nytt drama, som kanskje aldri blir fullført. I februar publiserer det tsjekkiske tidsskriftet Moderní revue Dagnys drama Synden, og samme måned kommer dramaet ut i bokform i Praha. I juni innleder Stanislaw forhold til to kvinner i Lwów. Synden, Når solen går ned og Sing mir das Lied vom Leben und vom Tode blir utgitt i tidsskriftet Zycie i Stanislaws oversettelse.

1900   1. januar forlater Dagny mannen og barna. Senere sender hun Zenon til søsteren Gudrun som bringer ham til moren på Rolighed. Først reiser Dagny med Wincenty Brzozowski til Lwów, så til Berlin, deretter tilbake til Lwów, til Kraków, så Praha og endelig tilbake til Kraków før hun drar avsted til Paris. Dagnys søster Gudrun reiser til Paris og treffer henne der. Dagny blir med til Rolighed. Iwa er igjen i Polen. Sent på året blir Sing mir das Lied vom Leben und vom Tode publisert i Samtiden. I desember reiser hun og sønnen til søsteren Ragnhild i Stockholm. 

1901   I februar reiser Dagny og Zenon til Polen. De møter Stanislaw i Kraków og drar sammen med ham til Warsawa. Stanislaw oppholder seg i Lwów det meste av våren. En kjenning fra tiden i Kraków, Wladyslaw Emeryk, dukker plutselig opp som millionær. Han inviterer Przybyszewskifamilien til Tbilisi i russisk Georgia. I slutten av april reiser imidlertid bare Dagny, Zenon og Emeryk dit. Stanislaw og Iwa skal komme etter. I mai publiserer det tsjekkiske tidsskriftet Moderní revue Dagnys drama Når solen går ned. Det lille reisefølget ankommer Tbilisi midt i mai og tar inn på Grand Hotel. Oppholdet ender 5. juni med at Emeryk skyter Dagny og deretter seg selv. Dagny blir gravlagt i Tbilisi 8. juni, på sin 34-årsdag.

Iwa kommer til Dagnys søster Gudrun og hennes mann Wilhelm Westrup i Lund i Skåne. Zenon forblir i Polen, hos skuespillerinnen Laura Pytlinska. Dagnys mor og ugifte søster Astrid flytter fra Rolighed til Gudrun.

1902   Stanislaws oversettelse av Dagnys dramaer Synden, Når solen går ned og Ravnegård kommer ut i Warszawa. Ravnegård blir oppført i Kraków i desember.

1905   Stanislaw gifter seg med sin tidligere elskerinne Jadwiga Kasprowicz. Zenon kommer også til Dagnys søster Gudrun i Lund. Dagnys dramaer Synden og Ravnegård blir satt opp i St. Petersburg.

1906   Regissøren Vsevolod Meyerhold reiser på teaterturné med Dagnys drama Synden. Det blir blant annet spilt i Poltava.

1911   Dagnys gamle venninne Maya Vogt, som etter Dagnys død gifter seg med den georgisk-russiske fyrsten Zurab Avaloff, kommer til Tbilisi og ordner med en gravsten på Dagnys grav.

1996   Dagny Juels samlede tekster blir utgitt gjennom et samarbeid mellom Kongsvinger Museum og Kulturforlaget BRAK.

1999   Dagnys grav i Tbilisi blir flyttet til en æresplass ved inngangen til kirkegården 20. mai.

2001   En minneplakett blir satt opp på bygningen som i sin tid var Grand Hotel i Tbilisi.

*Tekst fra utstillingen Damen i Berlin, skrevet av Roar Lishaugen, 2001**

**Etter 2001 er flere hendelser av betydning for minnet av Dagny Juel og hennes forfatterskap funnet sted. Her nevnes noen av dem. Billedkunstner Aurora Sandlilje har filmatisert to av Juels dramaer, Synden og Når Solen går ned, og hennes fire prosalyriske tekster.
I løpet av 150-årsjubileet i 2017 ble det gjennomført en rekke arrangementer under jubileumsoverskriften "Dagny Juel 1867-2017". I løpet av jubileumsåret ble bl.a. hennes samlede tekster utgitt på nytt, også denne gangen av Brak-forlag og i samarbeid med Kvinnemuseet, Henning Sommerro skrev og komponerte operaforestillingen "Dagny", som hadde urpremiere på Kvinnemuseet og en ny utstilling om hennes liv og virke, med tittel "Din Dagny", ble åpnet på Kvinnemuseet.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2