Fredrikke Marie Qvam (1843-1938)

(1843-1938)

  • Fredrikke Marie Qvam (Foto/Photo)
    1/1
    Fredrikke Marie Qvam

Hvem?

Fredrikke Marie Qvam var et organisasjonsmenneske av de helt store. Satt i sentrale verv i alle de største kvinneforeningene, og hadde utstrakt kontakt med ledende politikere. Reiste landet rundt og besøkte ulike kvinneforeninger.

Hvor?

Vokste opp på Egge i Nord-Trøndelag. Flyttet som gift til gården Gjævran i nærheten av Steinkjer. 50 år gammel flyttet hun til Kristiania på grunn av mannen Ole Anton Qvams politiske verv. Vendte tilbake til Gjævran mot slutten av livet.

Hva?

Ekteparet Qvam delte et sterkt politisk engasjement. Mannen var to ganger justisminister og statsminister 1902-1903 for partiet Venstre. Som kvinne hadde ikke Fredrikke tilgang til partipolitikken. En av hennes taktikker var å kontakte fruene til landets ledende menn, for å få innflytelse. I Kristiania kunne Fredrikke Qvam ta mer aktivt del i politikk. Hun fulgte Stortingets debatter fra galleriet og oppsøkte politikerne etterpå. Dette ga henne tilnavnet "korridorenes dronning".

Hun ble raskt del av det voksende kvinnesaksmiljøet i hovedstaden. I 1896 tok hun initiativ til å grunnlegge Norske Kvinners Sanitetsforening. Denne foreningen ble et livsverk for henne. Hun gikk av som formann 90 år gammel.

Hjertesak:

Fredrikke Marie Qvam kjempet iherdig for kvinners stemmerett. Hun var også sterkt opptatt av Norges selvstendighet. Qvam var i 1905 drivkraften bak en stor underskriftsaksjon for kvinner til støtte for oppløsning av unionen mellom Norge og Sverige. Ved hjelp av organisasjonsnettverket samlet aksjonen inn nærmere 300 000 underskrifter. Dette skapte stor sympati for kvinnestemmeretten. Kvinnene hadde demonstrert patriotisme og politisk bevissthet.