Hopp til hovedinnhold

Bunadsgeriljaen får hovedkontor

Bunadsgeriljaen fikk større oppmerksomhet, og det ble behov for bedre organisering. Mens Anja Solvik jobbet fra kjøkkenbordet hjemme i Asker, tok støttespillere i Kristiansund initiativ til å etablere et kontor som de pusset opp på dugnad.

  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    1/3
    Hovedkontoret i Kristiansund ble et samlingssted. Styreleder Inger Uthaug sitter lengst til høyre. Privat
  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    2/3
    Fra åpningen av hovedkontoret hvor det ble festet en fingerheklet «navlestreng» mellom fødeavdelingen og hovedkontoret. Folk gikk samlet i tog fra fødeavdelingen og ned til kontoret i Langveien 19 hvor "navlestrengen" høytidelig ble klippet av jordmødrene Randi Huseth og Johanna Farran. Inger Uthaug
  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    3/3
    I forbindelse med Senterpartiets besøk i Kristiansund i juni 2021 ble Per Olaf Lundteigen invitert inn på hovedkontoret til Bunadsgeriljaen. Her er han avbildet sammen med styreleder Ingrid Uthaug. Privat

Daværende rådmann i Kristiansund, Arne Ingebrigtsen, overlot nøkkelen til lokalet som hadde stått tomt i 10 år.

Lokalet fungerte som informasjonskontor, et sted å samles, for å ta imot politikere og planlegge nye markeringer. Og som kontor for geriljalederen når hun var på besøk. Det ble drevet på frivillig basis med følgende oppfordring:

«Meld deg til tjeneste, doner en arbeidsdag til BG. Lokalet holder åpent hele uken, hele året. Alle som har anledning, kan donere en arbeidsdag eller to for å fylle vaktlisten.»

Fra hovedkontoret ble det servert vafler og kaffe, og det ble solgt t-skjorter og klistremerker med logo og slagord. Folk kom innom for å slå av en prat, og noen donerte gaver.  Bunadsgeriljaen mottok flere priser og diplomer for innsatsen. Dette inspirerte også andre til å engasjere seg i kampen.

Kontoret måtte stenge i 2021 da kommunen solgte huset, men Bunadsgeriljaen klarte på kort tid å finne et nytt lokale. Dette stengte imidlertid i desember 2022, og mange av gjenstandene fra kontoret befinner seg nå i Kvinnemuseets samling.

  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    Vidar Holm (i midten) viser fram egenprodusert støtte til medlemmer av Bunadsgeriljaen på hovedkontoret i Kristiansund: Madeleine Johnsen (t.v.), Anne Marie Wærstad og Johanna Farran. Steinar Melby

Vidar Holm er en lokal tilhenger som har laget to «ryggmerker» for å markere støtte til Bunadsgeriljaen.

Det første ryggmerket ble laget natt til 1. mai 2019 rett etter at Bunadsgeriljaen var stiftet, og han deltok i 1. mai-toget i Trondheim sammen med folk som gikk for å markere kampen for føden i Kristiansund. Merket ble gitt til Bunadsgeriljaen innrammet sammen med en artikkel fra Klassekampen.

Det andre merket, som er donert til Kvinnemuseet, ble laget i forbindelse med en markering av Bunadsgeriljaen i Kristiansund 19. juni 2021 da geriljaen fikk besøk av sentrale medlemmer av Senterpartiet.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2