Hopp til hovedinnhold

Iransk kvinnemuseum åpner - i eksil

Kvinnemuseets Mona Holm er invitert til Den Haag for å tale under åpningen av det iranske kvinnemuseet og utstillingen "From Evin, with Love".

Den 9. mars kan endelig Mansoureh Shoajee åpne utstillingen "From Evin, with Love", etter mange år med hardt arbeid. Utstillingen  består av kunsthåndverk utført av kvinnelige politiske fanger i Evin fengselet i Iran. Den åpner på Humanity House i nederlandske Den Haag, og markerer også åpningen av det iranske kvinnemuseet i eksil.  

Mansoureh Shoajee er prosjektleder og primus motor for The Iranian Women's Movement Museum. Hun har arbeidet sammen med fredsprisvinner Shirin Ebadi for å bygge opp det iranske kvinnemuseet. Hun mottok Nobels fredspris i 2003  for sin innsats for demokrati og menneskerettigheter, og særlig for sin kamp for kvinners og barns rettigheter. Ebadi skal holde åpningstalen i Den Haag.

Kvinnemuseets Mona Holm er også invitert til å tale på åpningen. Det skjer i kraft av at hun er president i den internasjonale organisasjonen for kvinnemuseer, International Association of Women's Museums. 

Mansoureh Shoajee var høsten 2010 på studiebesøk på flere europeiske kvinnemuseer, blant annet på Kvinnemuseet i Kongsvinger. Det norske kvinnemuseet gratulerer Shoajee og iranske kvinner. Vi er glade for at utstillingen og museet nå blir realisert.