HAUGTUSSA

Velkommen til sommerkonsert med med norsk, spansk og fransk musikk fredag 8. juni.

Om konserten

Eva Landro, mezzosopran, og Margrete Moen Birkedal, piano, framfører sanger av Edvard Grieg, Pauline Hall, Catharinus Elling og klaverstykker av Debussy og Mompou.

«Aa heller vil eg
med Augo sjaa,
enn dauv og blind
gjenom Verdi gaa
og ikkje det sanne skilja!»

Arne Garborgs “Haugtussa” (1895) om tenåringsjenta Veslemøy fra Jæren slutter ikke å fascinere og røre oss, og diktsyklusen har inspirert både billedkunstnere, komponister og scenekunstnere.

Handlingen foregår over tre år og skildrer Veslemøys tanker og følelser og psykiske utvikling som ganske påfallende samsvarer med årstidene og naturstemningene. Den er skrevet inn i en tid da sagnfigurer og overtro er en del av tenkemåten til folk flest, godt blanda med kristendom, og da naturen gir liv til fantasier.

Jenta blir kalt ”Haugtussa” av sine jevnaldrende på grunn av sine synske evner, og dette at hun ”ser” mer enn andre fører med seg ansvar og særlige oppgaver som det er tungt og skremmende å leve med.

E. Griegs syklus på 8 sanger (op. 67) handler hovedsakelig om kjærlighetshistorien med Jon som foregår på fjellet den andre sommeren. Sviket Veslemøy opplever i den forbindelse gjør et dypt inntrykk på henne og gir gjenklang i resten av hennes strid mot de mørke maktene.

P. Hall og C. Elling har tonesatt noen av diktene som skildrer nettopp dette, og for å vise et større bilde av den synske jenta og omgivelsene hennes, vil musikerne også lese noen av diktene fra starten av Garborgs diktsyklus.

Publikum får høre historien om Haugtussa innrammet av klaverstykker hentet fra Debussys klangverden og Mompous barnlige ekstatiske frihet.

Tid:  fredag 8. juni kl. 18.00
Sted:  Verandastua, Kvinnemuseet
Billetter: Pris kr. 250,-/170,- studentpris. Kjøpes i døra eller på forhånd i museets åpningstid (fra 3. juni)​

Café Dagny er åpen fra kl. 17.00 med egen konsertmeny

• Margrete Moen Birkedal, pianist.
    Margrete Moen Birkedal, pianist.

Om musikerne

Eva B. Landro (mezzosopran) har vært solist med orkestre som Barokkanerne, Trondheim barokk og Romerike Symfoniorkester, i tillegg til en rekke kor, og hun har medvirket i oppsetninger på Nationaltheatret og Oslo Barokkopera. Eva har lang erfaring fra Det norske Solistkor og RIAS Kammerchor (Berlin), og sangutdannelsen (utøvende mastergrad) har hun fra Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Theater i Leipzig.

Margrete Moen Birkedal er utdannet pianist med utøvende mastergrad i kammermusikk og akkompagnement. Utdannelsen har hun fra Boston Conservatory, Longy School of Music og Norges Musikkhøgskole, hvor hun hadde professor og pianist Håvard Gimse som sin veileder. Margrete har bred erfaring fra forskjellige besetninger, men har fordypet seg i lied- og operarepertoaret. Fra 2009 har hun turnert med forskjellige besetninger for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken, og har også lang erfaring som repetitør for kor. For tiden jobber hun som frilansmusiker og lektor i musikk ved Skarnes videregående skole.

Eva og Margrete har samarbeidet jevnlig siden de studerte sammen på NMH. Sammen har de blant annet turnert for Turnéorganisasjonen i Hedmark med utøvergruppa Tangent.

• Eva B. Landro, mezzosopran.
    Eva B. Landro, mezzosopran.