Hopp til hovedinnhold

Lesbiske feminister på 1970- og 80-tallet

Lesbiske feminister mente at lesbisk frigjøring var en naturlig del av kvinnekampen, dette opplevdes provoserende i både kvinne- og homobevegelsen.

Mange lesbiske feminister var organisert i både Nyfeministene i kvinnebevegelsen og Det Norske Forbundet av 1948, en interesseorganisasjon for homofile. I 1975 brøt de lesbiske feministene ut og dannet Lesbisk Bevegelse, deretter fikk de plass på Kvinnehuset i Oslo. De hadde allerede etablert kvinneverkstedet SFINXA, som senere flyttet ned til Kvinnehuset.

Kvinnene uttrykte seg om dagsaktuelle samfunnsproblemer i plakatkunst, politiske aksjoner, teater, dikt, tegneserier og utgav et eget tidsskrift. Verkene og dokumentasjonen viser kunstnerisk overskudd, ungdommelig utålmodighet, politisk engasjement, vennskap og mye humor. Kvinnene ville synes. De ville ta plass.

Takket være Inge Ås sitt rikholdige privatarkiv kan Kvinnemuseet by på et gjensyn med denne viktige perioden i norsk kvinne- og homohistorie.

  • 1/1
  • Svart-hvitt fotografi av SFINXA
    1/1
    Det var mange kvinner innom SFINXA som var med på forskjellige deler av prosessen. Fra venstre: Anne Frukvinsdatter, Pat, Kjersti Fjeldstad, Kari Mortensen og Inge Ås. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2