Mansoureh Shojaee – Imprisoned Motherhood and Nostalgia

Hovedtaler under 8. marsarrangementet på Kvinnemuseet i 2019.

  • Mansoureh Shojaee (Foto/Photo)
    Mansoureh Shojaee

Mansoureh Shojaee er en ledende iransk kvinnesaksaktivist, forfatter og journalist. Hun var en av initiativtakerne for The One Million Signatures Camgaign for Equality, er med-grunnlegger av Women's Cultural Center, Women's Library of Sedigheh Dowlatabadi, og nettsiden til Feministschool. The Museum of Iranian Women's Movement Initiative er grunnlagt av henne.

Hun var en del av PEN Deutschlands program "Writers in Exile" fra 2011 til 2013, og har studert menneskerettigheter, kjønnsstudier og konfliktstudier ved det internasjonale Institute of Social Studies (ISS). For tiden arbeider hun ved Vrie Universitait i Amsterdam (VUA). Hun har skrevet og publisert en rekke artikler, essays, rapporter og annet på persisk, engelsk og tysk.

"Å være mor" (Foto/Photo)

"Å være mor" er ikke en nøytral, individuell rolle i samfunnet. Det kan ansees som en samling av kulturelle, sosiale, historiske og følelsesmessige opplevelser og tilnærmelser, og er en del av en ny generasjon feministiske studier. Den moderne morsrollen kan se ut som en institusjonell norm, skapt for å forsikre jevnbyrdige og fredelige forhold, enten innad i familien eller i hele samfunnet. Imidlertid er morsrollen påvirket av kjønnsdiskriminering i et mannsdominert samfunn.

Dette blir et enda større og mer akutt problem når mødre går utenfor sine tradisjonelle roller og ønsker å bli hørt i det offentlige rom. Da blir de "oppfordret", av kvinnefiendtlige styresmakter, til å gå tilbake til sine hjem og sine tradisjonelle roller. 

I Iran går de ikke hjem. Istedet fortsetter de sin kamp for å bygge et bedre samfunn for sine barn, og noen av dem blir til slutt fengslet for sitt arbeid. Nå gjør de fengselet til et nytt offentlig rom for å løfte frem en samtale om morsrolla og fulle av mot formidler de sine moderlige, følelsesmessige vaner.