-
Anja foran inngangen til fødeavdelingen i Kristansund - bildet som startet det hele. Randi Huseth
Anja Cecilie Solvik startet Bunadsgeriljaen i mars 2019 da hun tok et bilde av seg selv i bunad utenfor fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus. På bildet flekset hun muskler og oppfordret kvinner til å kle seg i bunad og posere på strategiske steder i sitt nærmiljø – og dele på sosiale medier. Målet var å skape oppmerksomhet rundt trusselen om nedleggelse av fødeavdelingen.
-
Iført bunad klatret Vibeke W. Halse, Turid Fossland Odin, Solfrid Garberg og Vibeke Weiseth til toppen av Freikollen. Hivzija Kazinic
Vibeke W. Halse, Turid Fossland Odin, Solfrid Garberg og Vibeke Weiseth klatret i bunad til toppen av Freikollen og lot seg fotografere for å protestere mot nedleggelsen av fødeavdelingen. Fotografiet ble tykket i VG og bidro sterkt til å skape nasjonal oppmerksomhet om «føden» i Kristiansund.
Freikollen er et populært turmål både for lokale og besøkende i Kristiansund. Turen opp er 3,2 km lang og tar ca. en time.
-
«Hele» Kristiansund på Bjønnahaugen. Odd Inge Teige
Protestene mot nedleggelse av fødeavdelingen fortsatte å skape engasjement blant lokalbefolkningen og en gruppe frivillige (som senere opprettet Bunadsgeriljaens hovedkontor) tok initiativ til en felles markering og fotografering på Bjønnahaugen. «Alle» ble invitert til å delta, og Anja Solvik ble spesielt invitert sammen med de ansatte på fødeavdelingen. Sundbåten var gratis for alle med bunad den dagen. Over 400 bunadskledde personer møtte opp for å bevare fødeavdelingen.
– Vi hadde utsikt over hele havnen, hvor Hurtigruten stilte seg med baugen imot og tutet tre ganger for oss, forteller Anja C. Solvik.
- 1/2
Roturen fra Smøla til Kristiansund - dels over åpent hav. Svein Junge - 2/2
Geriljaleder Solvik tar imot ved ankomsten til Kristiansund. Steinar Melby
Som en protest mot nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund, organiserte Bunadsgeriljaen et stunt hvor 11 bunadskledde kvinner la ut på rotur i en gammel båt. Den 30. april 2019 fraktet de en høygravid kvinne fra Smøla til Kristiansund.
Roturen mellom Smøla og Kristiansund tar fem timer og symboliserer den strabasiøse ferden det var for kvinnene når de skulle føde i gamle dager.
Bunadsgeriljaen frykter at det blir vanskelig også for vår tids kvinner dersom reiseveien blir enda lenger.
-
Fra Bunadsgeriljaens alternative grunnsteinsnedleggelse utenfor sykehuset i Kristiansund. Steinar Melby
For å markere byggestart for Sykehuset Nordmøre og Romsdal, ble statsminister Erna Solberg invitert til å legge ned grunnsteinen i Molde lørdag 19. juni 2021. Samme dag arrangerte Bunadsgeriljaen en egen seremoni med grunnsteinsnedleggelse utenfor sykehuset i Kristiansund. Solvik hadde klippet av en stoffbit av bunadsstakken sin og gravde den ned sammen med en sikkerhetsnål i sølv under grunnsteinen.
- 1/1
Bunadsgeriljaen i aksjon foran sykehuset i Kristiansund i september 2019. Steinar Melby