Hopp til hovedinnhold

Hvem er Anja?

Anja Cecilie Solvik er kunstner, grafiker, foredragsholder, skribent og grunnlegger av Bunadsgeriljaen.

  • Tre år gamle Anja poserer i festdrakt på 17. mai.
    1/1
    Tre år gamle Anja poserer i festdrakt på 17. mai. Privat.

Hun ble født på lokalsykehuset i Kristiansund 9. oktober 1974 av den unge Anny Hønsvik fra Halsa. Faren Svein Solvik var med under fødselen. Etter hvert giftet Anny og Svein seg og flyttet inn i en liten leilighet i byen ved havet. Her vokste Anja opp med sin søster Elisabeth. Anja gikk på Goma barneskole og hadde Klara Astad som klasseforstander. Klara var en sterk kvinne som så barna og forsøkte å utfordre dem til å strekke seg utover sine grenser. Etter tre år på Atlanten videregående skole flyttet Anja til Oslo. Hun hadde bestemt seg for å bli billedkunstner.

Hun begynte på Asker kunstfagskole i 1997 i Heggedal, en bygd hun likte så godt at hun flyttet dit med sin kjæreste Jan Helge Golmen, også han fra Kristiansund. Underveis i studiet fødte hun datteren Una. Å bli mor førte til at Anja endret kunstnermålet, og hun startet med estetiske studier ved Høgskolen i Oslo. I tredje året hadde hun praksis ved Åssiden videregående skole i Drammen og fikk der tilbud om fast jobb. Hun elsket å undervise og fortsatte i skoleverket i flere år. I 2008 startet hun eget kunstgalleri i Heggedal, Pikene ved broen. Galleriet ble et møtested for bygdefolket. Anja holdt kurs i grafiske trykkteknikker og hadde utstillinger, omvisninger og foredrag. Hun stilte også ut ved flere andre gallerier over hele landet.

I 2016 førte sykdom til en lang pause fra arbeidslivet. Hun la ned galleriet og brukte mye tid på egen helse. I 2018 ble hun frisk, og året etter grunnla hun Bunadsgeriljaen.

Kampen for føden var møtet mellom de feminine verdier som nærhet, trygghet, omsorg og de maskuline verdier som effektivitet og økonomi. Dessverre var det det siste som vant kampen. Men vi må ha troen på demokratiet og fortsette å kjempe for endring. Til slutt handler det om hva slags samfunn vil vi ha?

Anja C. Solvik
  • Jan Helge Golmen sørger for rene bunadsstrømper for geriljalederen.
    1/2
    Jan Helge Golmen sørger for rene bunadsstrømper for geriljalederen. Privat
  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    2/2
    Anja C. Solvik under en av de utallige talene og appellene hun har holdt de siste årene. Steinar Melby

Etter tre år som daglig leder, gikk hun av, men fortsatte som styremedlem og aktiv forkjemper for saken. I dag er Anja tilbake som kunstner og hun eier firmaet Geriljaformidling som veileder andre ideelle organisasjoner med å finne sin hjertesak og gjøre den mer synlig. 

Ofte kom det kvinner bort til meg på våre markeringer og sa at de gjorde dette for barnet de en gang mistet, eller for en de kjente som hadde opplevd det. Det var denne sterke søsterligheten som knyttet oss sammen. Vi vet hvordan en fødsel kjennes på kroppen – eller så kan vi tenke oss til det. Disse damene tok noen ganger pusten fra meg. De var så sterke og ga meg trua på at sammen kunne vi lykkes.

Anja C. Solvik
  • Anja har røtter fra Smøla. Oldeforeldrene Anna Magdalene og Oluf Fagerheim var emigranter som etter noen år i Amerika flyttet hjem igjen.  Etter hvert bygde de opp Fagerheim gård på Smøla, og her ser vi familien samla hjemme på  gården.
    1/3
    Anja har røtter fra Smøla. Oldeforeldrene Anna Magdalene og Oluf Fagerheim var emigranter som etter noen år i Amerika flyttet hjem igjen. Etter hvert bygde de opp Fagerheim gård på Smøla, og her ser vi familien samla hjemme på gården. Privat.
  • Anjas oldemor Anna Magdalena, eller «Magda» som hun ble kalt, fødte 12 barn. Ti av dem fødte hun hjemme på Smøla.
    2/3
    Anjas oldemor Anna Magdalena, eller «Magda» som hun ble kalt, fødte 12 barn. Ti av dem fødte hun hjemme på Smøla. Privat.
  • Anjas farmor Alfhild vokste opp på Fagerheim. Hun giftet seg og fødte fire sønner. Sønn nummer tre var Anjas far Svein Solvik.
    3/3
    Anjas farmor Alfhild vokste opp på Fagerheim. Hun giftet seg og fødte fire sønner. Sønn nummer tre var Anjas far Svein Solvik. Privat.
Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2