Hopp til hovedinnhold

Åra

I Norge har mange kvinner langs kysten havet som eneste reisevei. Den er ofte lang og farefull, og åra står som symbol og påminnelse om dette.

Åra som du ser her ble brukt den 30. april 2019. Da rodde 11 bunadskledde kvinner fra Smøla ei høygravid kvinne over åpent hav til Kristiansund som en protest mot at fødeavdelingen skulle legges ned. Åra knakk under denne ferden. Siden er den brukt av Anja C. Solvik i flere markeringer for bevegelsen.

Kvinnene brukte en gammel geitbåt fra 1928, samme type båt som distriktsjordmora brukte før da hun rodde for å nå fram til de fødende.


  • 1/1
    Øyboar: "Vi ror for livet" / Tekst: Jorunn Sundet, Maren Molvik / Musikk: Jorunn Sundet og Kari Sundet (folketone) / Produksjon: Jorunn Sundet / Foto: Audun Lie Dahl, Svein Junge, Eli Williams Junge / Redigering: Svein Junge

initiativet til rostuntet ble tatt av Smølakvinnene selv med Ida Skaret som kaptein. Ida Skaret var også styremedlem i Bunadsgeriljaen de tre første årene. Båten de rodde heter Høvedsmannen og var den samme distriktsjordmødrene brukte på 20-30- tallet da de rodde kvinner over havet, i tilfeller barnet satt fast.

De som rodde heter Ida Skaret, Silje Kristian Soleim Aspaas, Guri Solvang, Karoline Gudmundset, Ellen Marie Svendsen, Ingunn Hopmark, Gunvor Astrid Folde, Stine Bjerknes Hopmark, Lillian Langset, Hilde Leren, Ina Therese Næss. Cox var Marit Johansen Myrvoll, hun var gravid i uke 33. 

Åtte  av jentene kom rett fra jobb. De byttet på å ro. Roturen var estimert til å ta fem timer. Jentene er erfarne roere og turen tok kortere tid en planlagt. De startet klokken 17 og var fremme ved kaia i Kristiansund klokken 21. Da jentene ankom kaia i Kristiansund hadde flere hundre nordmøringer møtt opp. Et femtitall båter fulgte de innover, mange bunadskledde sto langs holmene og på kaia hadde flere hundre mennesker møt opp, de fleste i bunad. Korps, politi og brannvesen stilte i sine fineste uniformer. Ordførere og politikere fra alle partier var også til stedet. Til og med russen møtte opp. Dette stuntet fikk æren for å ha samlet Nordmøre for første gang siden Harald Hårfagre.

Åra som er levert i museet er fra roturen. Den brakk underveis. Anja fant den på kaia på Veidholmen. Og brukte åra til å dunke i gulvet under et styremøte i Helseforetaket.


Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2