Hopp til hovedinnhold

Polfarerens kraftkost

Kaloririk mat er viktig i langvarig sterk kulde, for da går forbrenningen opp. Mat som inneholder for mye sukker og fett kan imidlertid gi mageproblemer, så hva spiser polfarerne?

- den klassiske polfarer-provianten

Pemmikan var kjernekost for både Amundsens og Scotts Sydpol-ekspedisjoner i 1910-1912.  På 90 Syd-ekspedisjonen 75 år senere var måltidene komponert slik:

Frokost  med frokostblanding, havregryn, pannekakepulver, tørrmelk, sukker, sirup, kaffe, te og sjokolademelk.

Lunsj besto av tørrfisk, rugbrød med pålegg, sjokolade, søte kaker, tørket frukt, nøtter, rett-i-koppen-supper, te.

Middag med posesupper, frysetørret middagsmat, grønnsaker og potetmospulver, RSP, eggpulver, fruktsuppe og frysetørret dessertmiks.

Dessuten inntok folk vitamintilskudd, fluortabletter og medisinsk tyggegummi.

Et voksent menneske kan forbrenne opp mot 6000 kalorier daglig under disse forholdene.

  • 1/1
    Reservestridsproviant (RSP) er hermetisert mat laget for det Det norske forsvaret. Hovedingrediensene er storfekjøtt, svinekjøtt, flesk og erter. Innholdet er spiselig i minst 20 år etter produksjonsdato i lufttett beholder. RSP .gikk ut av produksjon i 1995. Lånt fra Veteranbutikken.
Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2