Hopp til hovedinnhold

Plakatkunst

Plakaten hadde en oppblomstring på 1970-tallet, blant annet innen popkunst og politisk kunst. 

Hør Inge Ås fortelle om plakatveggen i den fysiske utstillingen:

 • 1/1

Plakatsamlingen

Under kan du se et utvalg av Inge Ås sin private plakatsamling fra perioden. Flere av dem har hun laget selv eller sammen med andre fra kvinneverkstedet SFINXA. Noen av plakatene er samlet inn fra reiser, festivaler og aksjoner i både inn- og utland.

Samlingen inneholder protestplakater, teaterplakater, kunstplakater, festivalplakater og politiske plakater. Fellesnevneren er at de alle er formidlet fra et kvinnelig synspunkt eller omhandler kvinner, da særlig lesbiske kvinner. 

Om Isis kom tilbake

Vi var mange på 70-tallet som jaktet på våre formødre. Vi lærte om kvinnene i kvinnebevegelsens «første bølge» som kjempet fram stemmeretten for kvinner. Men vi måtte lenger tilbake for å se de lange linjene av kvinneundertrykkelse. Vi leste om Frøya og volvene i vikingetiden og vi studerte Egypt og fant den fascinerende gudinnen Isis. Isis og måneåret ble et symbol jeg brukte i mange av mine bilder og dikt.                                                                                                                                                                                                                   –Inge Ås

 • 1/2
  Silketrykk fra Kvinneverkstedet SFINXA. Dikt og tegning Inge Ås. ©Inge Ås
 • 2/2
  Silketrykk fra Kvinneverkstedet SFINXA. Dikt og tegning Inge Ås. ©Inge Ås

Støtt de lesbiske i Kina og Albania!

I 1974 lanserte det maoistiske partiet AKP-ml kampanjen «Fei feminismen ut!» De snakket autoritært om "eneste løsninger", og de støttet kommunistiske land som Kina og Albania som vi visste arresterte og drepte lesbiske og homofile menn. De stolte på landene når de selv erklærte at det ikke fante homofile i kommunistiske stater. 

Svar fra AKP-ledelsen kom i 1975 i form av «Framlegg til fråsegn om homofili». Dokumentet var hemmeligstemplet og ble spredd til medlemmene. Kort fortalt handla det om at homofili var et resultat av kapitalismen og borgerlig dekadanse. Homofile i norsk arbeiderklasse måtte tolereres, men de homofile i borgerskapet var selv undertrykkere og ikke folk en skulle ha sympati med, mente de.

Lesbiske feminister slo tilbake med humor. Marianne Rovas Olsen tok foto av Anne Cathrine og Berit på vei til en demonstrasjon vi visste AKP-ere var på. Vi ønsket å provosere. Berit Thorbjørnsrud var dessuten kledd i en original Maodress som jeg hadde fått av min bror fra hans studietid i Peking. Vi stod selvfølgelig bak innholdet i det vi skrev, for vi mente faktisk at økofeminisme var en god løsning og vi støttet lesbiske i alle land!

                                                                                                                      –Inge Ås


 • 1/1
  Offset-trykk ©SFINXA

Kvinnen som koster opp krigen

Liu Sancho fikk i oppdrag av Berit Ås å lage en plakat for Kvinner for Fred. Hun valgte å vise en kvinne som koster opp krigen, slik kvinner ofte må rydde opp etter gale menns handlinger både privat og offentlig. 

Kvinnebevegelsen sprang ut av fredsbevegelsen etter første verdenskrig og har alltid hatt en forståelse for hvordan sivile lider, særlig kvinner og barn lider. Men også sønner og de unge menn som de eldre patriarkene sender ut som kanonføde.

                                                                                                                 –Inge Ås

 • 1/1
  ©Liu Sancho

Tverrlitterært kvinneforum

Tverrlitterært kvinneforum var en av mange grupper i Kvinnepolitisk aksjon. De la møtene sine til Kvinnehuset når det var mulig og hadde et sterkt nordisk samarbeid. De ble pådrivere til å få flere kvinner nominert til Nobels litteraturpris og dannet grupper for skriveglade kvinner. De store arrangementene på Munchmuseet trengte både plakater og hefter og da var det SFINXA som stod for det.

                                                                                                                     –Inge Ås


 • 1/2
  ©SFINXA
 • 2/2
  ©SFINXA

Kvinnene som forandrer verden

I alle politiske grupper kan uenigheter blir til uvennskap. Det hjelper ikke at myten om at «kvinne er kvinne verst» serveres så fort kvinner er uenige. Men i bunn og grunn har kvinner og kvinners liv mange flere likheter enn forskjeller. Det var det jeg ville uttrykke i diktet og i tegningen av min kjæreste.

                                                                                                            –Inge Ås

 • 1/1
  Dikt og tegning Inge Ås, silketrykk SFINXA ©Inge Ås

Doble kvinnetegn

Liu Sancho kommer fra Mexico og sammen med sin partner Gro Vestby har hun skapt kunst i mange år. Dette er hennes tegning av doble kvinnetegn, vridd og vendt på og bak et gitter, som jo er virkeligheten til mange lesbiske rundt i verden. Det tar litt tid før du ser kvinnetegnene.

                                                                                                                       –Inge Ås

 • 1/1
  Silketrykk, Liu Sancho ©Liu Sancho

Plakat til Kvinnekulturfestivalen -75

 • 1/1
  Det ble utlyst en anonym plakatkonkurranse til festivalen. Forslaget fra Kvinneverkstedet SFINXA, med en flyvende og strikkende drage, vant. Tegning: Inge Ås og Kjersti Fjeldstad. ©SFINXA

KIK - Kvinner i kamp

 • 1/1

Oversettelse av Robin Morgan-dikt

 • 1/1

Se søster

 • 1/1

Fest på Kvinnehuset

 • 1/1

Rosa plantegning, Kvinnehuset

 • 1/1

Lesbiske lukter

 • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2