Hopp til hovedinnhold

Svart trekant for lesbiske under Holocaust

Fangene i nazistenes konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig fikk ulike symboler påsydd fangedraktene sine. Symbolene markerte hvorfor de var fengslet. Mange kjenner til den gule Davidsstjernen som jødiske fanger måtte bære og den rosa trekanten som homofile menn bar. Den sorte trekanten var for «asosiale» og «arbeidssky». I denne kategorien ble mange lesbiske plassert.

  • 1/1
    I boka "Fangene med rosa trekant" forteller Kim Friele om en samtale hun hadde med Sonja Coucheron, som var norsk fange i kvinneleiren Ravensbrück 1943-45. Coucheron fortalte at "den ømhet og kjærlighet lesbiske viste hverandre i leiren ga også styrke til de andre kvinnelige fangene". I utstillingen ble dette sitatet brodert på en svart trekant, hengt opp i kjetting og med piggtråd fra andre verdenskrig.

Det er vanskelig å anslå hvor mange kvinner som ble arrestert for sin seksuelle orientering under Nazi-regimet. Straffeloven kriminaliserte kun sex mellom menn, slik den norske straffelov § 213 også gjorde. Lesbiske ble offisielt arrestert for andre grunner. Østeriket var det eneste landet i Europa som hadde en egen lov mot sex mellom kvinner.

I noen tilfeller ble det også notert «lesbisk» i sakspapirene. Eksempler på dette finnes i arkivet til konsentrasjonsleiren for kvinner, Ravensbrück. Det er behov for mer forskning på lesbiske under andre verdenskrig.

Arbeidet med å få på plass et minnesmerke over de lesbiske som ble drept i Ravensbrück lykkes først i 2022, etter mange år med motstand.

Lesbiske og homofile har vært fortiet og undertrykket under flere regimer, også i land som norske politiske partier har støttet. På 1970-tallet var Arbeidernes Kommunistparti (AKP-ml) lojale overfor kommunistregimene i Kina og Albania, til tross for at regimene erklærte at homofili ikke eksisterte i kommunistiske stater.  

Hør Inge Ås fortelle om den svarte trekanten

  • 1/1

Sangen "Hvite tanker", om lesbiske i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig

Sangen er laget av Svein Hagesæter framført av Inge Ås, Kim Fangen, Marte Sveen, Mette Bakken, Ole Sigvard Lunnan.

Litteratur

Se bilder av minnesmerket

Trykk her for å se bilder av minnesmerket over de lesbiske som ble drept i Ravensbrück konsentrasjonsleir. Dette er en link til Facebook-siden for minnesmerket.

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 2