"Insiders" - en kunstutstilling

8. og 9. mars viser vi en liten Pop Up-utstilling på Kvinnemuseet med arbeider av kvinnelige innsatte fra Kongsvinger fengsel.

Presentasjon av kunstprosjektet 8. mars

På arrangementet på Kvinnemuseet kvelden 8. mars, kommer Zuzanna, en av de innsatte for å fortelle om sine erfaringer. Hun vil snakke om hvordan det er å være innsatt i et fengsel og hva arbeidet med kunsten betyr for henne.

Smakebit fra utstillingen

De innsatte tar utgangspunkt i kjente og ukjente kunstverk som de bearbeider. Her ser vi arbeidet til Zuzanna kalt "Datter av Frøya" som er inspirert av Catrin Welz-Steins maleri "Forest Warrior".

  • "Datter av Frøya" av Zuzanna, inspirert av Catrin Welz-Steins maleri "Forest Warrior". (Foto/Photo)
    1/1
    "Datter av Frøya" av Zuzanna, inspirert av Catrin Welz-Steins maleri "Forest Warrior". Zuzanna/Catrin Welz-Steins

Om kvinnefengselet, kunstnerne og kunsten

Kongsvinger by har fengselshistorie helt fra tiden da det var slaveri på Kongsvinger festning. Kongsvinger fengsel Avd. G åpnet 7.mars 1864 for mannlige innsatte, har vært i drift siden. Avdeling G er nå en del av Kongsvinger Nye fengsel som ble åpnet på Vardåsen i 2002, med totalt 137 plasser.

11.januar 2017 ble Avd. G åpnet for 20 kvinnelige innsatte etter politisk beslutning høsten 2016. Målgruppen er innsatte med utenlandsk statsborgerskap som skal utvises og/eller soningsoverføres til hjemlandet sitt. Sysselsetting er et sentralt virkemiddel i arbeidet med innsatte for å motivere, lære og mestre, rehabilitere og jobbe med endringsarbeid opp mot den enkelte innsatte. Fengselet har et godt et samarbeid med Skarnes videre gående skole som er en del av sysselsettingstilbudet i tillegg til verksdrift innen trevirke og tekstil.

Skarnes videregående skole tilbyr de kvinnelige innsatte bl.a. opplæring i engelsk, IKT, matematikk og yrkesrettede kurs i restaurant- og matfag og design og håndverk. De får også tilbud om sertifisert truckføreropplæring. Kvinnelige innsatte er svært motiverte for opplæring, og de aller fleste har i løpet av soningen sin et skoletilbud.

Innen design og håndverk er kunstfaget sentralt og grunnleggende. Tre kvinner fra kvinnefengslet vil i anledning av Den internasjonale kvinnedagen bidra med malerier laget på skolen. Tittel på utstillingen er «Insiders».

Crina stiller ut tre bilder med tittel «Dobbel», «Iskvinne» og «Pike med due». Hun startet å male som innsatt for sin datter, hvoretter maleriet har utviklet seg til nye ideer. Hun vil ta med seg denne erfaringen videre i livet.

Elena stiller ut et bilde med tittel «Rose». Hun er ny i kurset og «Rose» er hennes første maleri noensinne, og hun sier at hun vil ha glede av å male i framtiden.

Zuzanna stiller ut tre bilder med tittel «Gucci», «On the Rocks» og «Datter av Frøya». Hun har tidligere erfaring fra arbeide med redigering av musikkvideoklipp i et musikkproduksjonsselskap. Zuzanna har et stort talent innen kunstmaleri, formodentlig etter sin mor som er kunstner. Hun har planer om å søke seg til et kunstakademi i Polen hvor hun kommer fra.

Teksten "Om kvinnefengselet, kunstnerne og kunsten" er skrevet av ansatte og innsatte ved Kongsvinger kvinnefengsel