Hopp til hovedinnhold

Budeias rike: Et foredrag om kvinner i seterkulturen

På setrene i Norge har kvinnene dominert helt fram til vår tid. Hva er grunnen til at setringa er i ferd med å forsvinne? Hva mister vi når kvinnene ikke lenger får råde i fjellet?

NB! Arrangementet har funnet sted
Kvinnemuseet
02. mai 2024
18.00 Museet åpner kl. 17.00

Inngangsbillett 140 kr voksen, 50 kr ung voksen (16-25 år).
Inkludert i prisen er smaksprøver på rømme, smør og pultost fra Helen Davey i Våler.

I samarbeid med Odalstunet

  • 1/1

I setergrendene var det gjerne samla flere generasjoner kvinner. Fra matmor og døtre til ugifte tanter og andre slektninger. Setra var et arbeidsfellesskap, og det var sosialt givende. Gjennom generasjoner har kvinnene forma den levende tradisjonen med kunnskap og erfaringer.

Kunnskap, slik som dyrestell, mjølkeforedling og bruk av utmarka, blir videreført gjennom aktiv deltakelse. Valdres Natur- og kulturpark skriv at «sjølv om musea har gjenstandar, musikk, bilete og litteratur om stølsdrift, kan ikkje det erstatte kunnskapen som er oppbygd gjennom generasjonar».

Karoline Daugstad er professor i samfunnsgeografi ved NTNU. Hun har i lang tid hatt seterbruk og seterkultur som et av sine forskningsfelt. Daugstad har gjort studier mange steder i Norge, i Østerrike og Nord-Spania sammen med forskere fra lokale fagmiljø.

Velkommen til et spennende foredrag om en viktig del av vår felles kulturarv! 

Prosjektet: Eit skigardsdele

Dette arrangementet er en del av samfunnsrolleprosjektet "Eit skigardsdele" utmarka i endring der Anno museum er deltakere. Les mer om prosjektet her.

Kvinnemuseet er en del av Anno museum Kongsvingerregionen sammen med Odalstunet, og to andre museer. Arrangementet er et samarbeid mellom Odalstunet og Kvinnemuseet.

Skålbergsætra, Odalstunets museumsseter

Budeiekulturen er relevant også hos oss. For noen tiår tilbake var setra en veldig viktig del av jordbruket i Solør-Odal og mange unge kvinner tok arbeid som budeie. Det var et krevende arbeid men også fylt med spenning, glede og romantikk og de så fram mot sommeren i setra med glede.  

Seterkulturen i Norge og Sverige er nominert til Unescos liste for immateriell kulturarv. Saken blir avgjort i desember. I mellomtida er vi stolte av å kunne formidle den tradisjonelle seterkulturen hvert år med aktiv seterdrift i Skålbergsætra. Her er det både mannlige og kvinnelige budeier, med en aldri så liten overvekt av kvinner! 

Les mer om Skålbergsætra her.

  • 1/5
    Odalstunet
  • Oversiktsbilde over Skålbergsætra i fint sommervær. Sætra ligger bak et gjerde. Foran sætra sitter noen mennesker ved et bord og koser seg i sola.
    2/5
    Skålbersætra Odalstunet
  • Ku som beiter på Skålbergsætra. Kua er hvit og brun. Den koser seg i sommerværet langs en inngjerding i eldre stil.
    3/5
    Ku som beiter på Skålbergsætra Knut Ola Storbråten
  • Kuer på veg til sætra. To kuer som blir fulgt til seters med tre barn og to voksne.
    4/5
    Kuer på veg til sætra Odalstunet
  • 5/5
    Odalstunet
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2