Hvordan avtaler vi et besøk?
Ta kontakt med Kvinnemuseet på epost: kvinnemuseet@annomuseum.no !
Hva koster det?
Alle kommunale og fylkeskommunale skoler fra 1. trinn til VG3 får gratis inngang og opplegg på museet. Voksen- og språkopplæring får redusert inngang og gratis opplegg.
Hvilke trinn kan besøke Kvinnemuseet?
Vi er positive til å ta imot elever i alle aldre, men vi gjør oppmerksom på at oppleggene ofte krever at elevene kan lese og skrive, at de kan sitte rolig og høre etter og har selvstendighet til å gå rundt i utstillingene på egenhånd.
For de aller yngste elevene kan kanskje et besøk på Kongsvinger museum passe bedre.
Oppleggene
For alle klasser og grupper som besøker Kvinnemuseet starter vi med en introduksjon om hva Kvinnemuseet er og gjør. Deretter følger en generell oversikt over utstillingene vi har og arbeidet vi gjør utenfor husets fire vegger – nasjonalt og internasjonalt.
Etter dette kan elevene enten gå fritt rundt på museet (med eller uten oppgaver) eller vi kan gå dypere inn i en eller flere av museets utstillinger.
Utstillingene – hvilke(n) passer best for dere?
Lek for livet er en utstilling om lek, leketøy, barndom og kjønn. Hva er kjønn, hvilke prosesser i barndommen former kjønnet vårt, og hvilke rammer setter det for livet videre? Denne utstillingen passer for elever i alle aldre, og er særlig relevant i fagene historie, samfunnsfag, naturfag, og helse- og oppvekstfag.
I all offentlighet forteller historien om kampen for kvinners rettigheter i Norge, fra 1800-tallet til i dag. Denne utstillingen passer for elever fra midten av barneskolen og oppover, da den krever en viss forståelse av historie og samfunnsutvikling. Opplegg i denne utstillingen er særlig relevant i fagene historie, samfunnsfag og samfunnsfaglige valgfag som politikk, sosiologi og filosofi.
Din Dagny forteller historien til bohem, pianist og forfatter Dagny Juel (1867-1901). Dagny vokste opp i villaen som nå rommer Kvinnemuseet, og vi har dedikert et rom til hennes livshistorie og forfatterskap. Din Dagny passer for elever fra midten av barneskolen, da temaene utstillingen tar opp kan virke både uforståelig og upassende for de yngste elevene. Opplegg i denne utstillingen er særlig relevant i fagene norsk (litteraturhistorie på slutten av 1800-tallet), historie og samfunnsfag, samt kunst- og musikkfag.
HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet er en utstilling som sentrerer folks egne erfaringer med abort, samt informasjon om prevensjon, nasjonalt og internasjonale lovverk og norsk aborthistorie. Utstillingen tilnærmer seg temaet på en ufarlig måte og er laget både med og for ungdom. Opplegg i denne utstillingen passer for elever fra 9. klasse og oppover, da det er ønskelig at elevene har vært gjennom noe seksualundervisning og kjenner til temaene i utstillingen før de kommer til oss. HYSJ! er særlig relevant i fagene historie, samfunnsfag, naturfag og helsefag.
Midlertidig utstilling: Isbryteren – en hyllest til Monica Kristensen. Denne utstillingen tar for seg livet og prestasjonene til den første kvinnen som ledet en polarekspedisjon, Monica Kristensen. Her presenteres tre sider av Kristensen; som forsker, polfarer og forfatter. Denne utstillingen passer for elever i alle aldre, og er særlig relevant i fagene historie, naturfag og norsk.
Den Kulturelle Skolesekken
Iblant holder museet DKS- eller andre spesialiserte opplegg, aktuelle skoler vil da bli invitert.