Hopp til hovedinnhold

1: Vitenskapskassa fra 90 Syd

Denne kassen inneholder forskjellig utstyr for is-forskning. Glass for prøvetaking av snø og is, ulike måleinstrumenter, samt ladere for solcelledrevne apparater.  Merk også den solcelle drevne kalkulatoren med vitenskapelige tabeller  i omslaget. Kassen ble brukt på 90 Syd-ekspedisjonen. På lokket står det skrevet "Beauty Box" - en morsom detalj!

2: OL-flagg og OL-bjelle

Lillehammer Olympiske komité (LOOC) var en av hovedsponsorene for Aurora-programmet som gjennomførte to Sydpol-ekspedisjoner i 1991/-92 og 1993/-94. Flagget sto på Sydpolpunktet 16. februar 1992 (se foto, øverst til venstre).

OL-bjella hang i Blåenga, polarstasjonen som Monica fikk oppført som hovedsete for forskningen i Aurora-programmet.

3. Anemometer

En analog vindmåler. Vind måles i meter per sekund. Man fjerner plasthetta og holder instrumentet opp mot vinden. De små skålene er plassert rundt en akse, og jo mer det blåser, desto hurtigere dreier de rundt. Ved å trykke på en liten knapp på siden av skaftet låses instrumentet, og vindhastighet leses av der markøren stopper. Den høyeste vindhastigheten i Antarktis er målt til over 320 meter per sekund!

4: Barometer

Barometer er et instrument som måler lufttrykk. Det har blitt brukt til å varsle vær. Når lufttrykket stiger, blir det ofte bedre vær, og når lufttrykket synker, er dette et tegn på at det for eksempel kan blåse opp. Stormer er forbundet med lavt lufttrykk.

5. Radiodagbok fra M/S Aurora

Her er all kommunikasjon mellom isbryteren M/S Aurora og omverdenen nedtegnet. På første side står viktige telex-, telefax- og telefonnumre oppført. Monicas telexnummer står naturlig nok øverst. Oppslaget i utstillingen viser kommunikasjonen ved skipets ankomst til Hvalbukta.

6: Navigasjoslogg M/S Aurora

I denne boka ble M/S Auroras posisjoner ført inn hver fjerde til sjette time. Dette er svært viktig, for dersom elektronikken svikter så har skipet dokumentasjon på posisjonen.

7: Personlig dagbok

Monicas egen dagbok fra 90 Syd-ekspedisjonen. Nedenfor kan du lese et utdrag fra dagboka, om bestigningen av Betty-fjellet den 5. februar 1987.

  • 1/2
  • 2/2

8: Navigasjonsdagbok 90 Syd

En av to bøker hvor navigasjon og posisjon ble skrevet ned under 90 Syd-ekspedisjonen. Til venstre er et utdrag fra 5. februar 1987 med blant annet posisjonen til Betty-fjellet.

9: Sekstant

Sekstant er et måleinstrument som måler vinkelen mellom et himmellegeme, vanligvis solen, og horisonten. Sammen med astronomiske tabeller og en nøyaktig klokke kan en så bestemme breddegraden. 

Sekstanten er et resultat av mange hundre år med utvikling av instrumenter for måling av høyde til himmellegemer. Tidlig i historien målte man solhøyden ved hjelp av påler eller pinner som kastet skygge, ikke ulikt et solur.

10: Rubinhorisont

Dette instrumentet brukes sammen med sekstanten for å etablere en horisont å måle høyden på himmellegemer utfra. Hvis man ikke kan se horisonten, eksempelvis i områder med is som i Antarktis, må det brukes en kunstig horisont. 

11: Sydpol-kompass

Kompasset benyttes i navigasjon til å vise himmelretningene. Magnetkompass stiller seg inn mot Jordens magnetiske poler. Siden de kompassene vi vanligvis bruker er kalibrert i forhold til magnetiske Nordpolen, så må kompass som skal brukes på den sørlige halvkule spesialtilpasses.

12: Høydemåler

Instrument som måler høyden fra havoverflaten og opp til 6000 meter.

Gjenstandene 9-12 var svært viktige for å navigere i Antarktis.  Observasjoner gjort med sekstanten, ble holdt sammen med data fra distansehjulet (som du kan se bak på hundesleden i gangen). Dette ble kontrollert med kompassretningen, og ga grunnlag for å beregne kurs, samt å finne egen posisjon. 

I dag benyttes GPS, men GPS fantes ikke da Monica gjennomførte 90 Syd-ekspedisjonen.

13: Videokamera

Dette videokamera av typen Sony Hi8, modell CCD-TR705E,  brukte ekspedisjonsmedlemmene til å dokumentere 90 Syd-ekspedisjonen. Opptakene ble blant annet benytta i ekspedisjonsfilmen 90 Degrees South  regissert av Alan Ravenscroft og produsert for National Geographic.


Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2