Hopp til hovedinnhold

"HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet"

Til alle tider og i alle land har kvinner tatt abort. Med utstillingen ønsker vi å bidra til mer kunnskap, bryte ned tabuer og åpne opp for samtaler om et tema som angår svært mange.

  • 1/1
    Fra Aktivistrommet i utstillingen "HYSJ!". Ali Suliman, Anno museum

Hva kan du oppleve?

Utstillingen "HYSJ!" består av fire tematiske rom. De to hovedrommene er selve "Fortellingenes rom" og "Jordmoras skrivebord". 

I "Fortellingenes rom" møter publikum et mangfold av personlige fortellinger om erfaringer med abort. Kvinnemuseet har i løpet av de siste årene samlet inn historier fra kvinner og par som har ønsket å dele sine opplevelser knyttet til svangerskapsavbrudd. Fortellingene du møter i utstillingen er anonymisert og spilt inn av skuespillere.

Fortellingene kan sees og høres gjennom filmer og lyttestasjoner. Historieinteresserte vil få en innføring i aborthistorien i Norge ved å løfte blikket mot taket og studere tidslinjen som løper rundt veggene i rommet. 

  • Fra Fortellingenes rom i utstillingen "HYSJ!" Ali Suliman, Anno museum

I rommet med "Jordmoras skrivebord" møter du erfaringer med abort fra helsepersonells perspektiv. I skjermen på skrivebordet kan du se lege Berit Austveg og jordmor Eli Marie Skytteren fortelle om sine erfaringer fra arbeid med abortsøkende kvinner og med reproduktiv og seksuell helse. Ellers i rommet kan du lese om de to pionerene Katti Anker Møller og Elise Ottesen Jensen, "Ottar", som arbeidet for å spre kunnskap om seksualitet og prevensjon i Norge og Sverige på 1900-tallet. Du kan også lære om prevensjonsmidler, deres historie, utbredning og virkning. 

Ikke glem å teste Myteknuseren på veggen ved siden av Jordmoras skrivebord!

De to rommene "Aktivistrommet" og "Når begynner livet?" tar for seg andre sentrale aspekt knyttet til abort. I "Aktivistrommet" får du et innblikk i ulike kamper som er blitt og fortsatt blir kjempet av aktivister fra ulike steder i verden for å gi kvinner tilgang på trygg abort. I "Når begynner livet?" kan du se hva ulike religioner og kulturer sier om når et befruktet egg blir til et nytt liv. Her møter du også noen av de mørkeste sidene ved vår norske historie og får vite litt om Båntjern, fødsler i dølgsmål (=hemmelighet) og om utburder.

  • 1/1
    Elever ved Jordmoras skrivebord i utstillingen "HYSJ!". Ali Suliman, Anno museum
  • Fra performancen "Formödrarna" til kunstnergruppa OTALT, 2018, Arvika, Sverige. OTALT

Internasjonalt samarbeid

Denne utstillingen er laget i samarbeid med Sara Falkstad og Helene Karlsson fra kunstnergruppen OTALT fra Arvika, Sverige. Dokumentasjonsarbeidet er utført i samarbeid med kvinnemuseumskolleger i the International Association of Women's Museums. 

Grunnet covid-19 gjenstår det dessverre en del viktige elementer å fullføre. Den fysiske utstillingen på Kvinnemuseet kan likevel besøkes og har mye å by på, men så snart grensepassering blir enklere, vil våre svenske samarbeidspartnere komme og legge siste hånd på verket.

I løpet av sommeren tar vi sikte på å bli ferdige også med nettutstillingsversjonen av "HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet". Nettversjonen vil inneholde mange flere av de internasjonale fortellingene og vil også være på engelsk. 

  • Logoen til International Association of Women's Museums. Logoen viser bokstavene "IAWM" i rød og oransje nyanser.
    International Association of Women's Museums ble etablert i 2012 og har som mål å støtte medlemmene i deres arbeid med å ivareta og styrke kvinners kultur og historie, fjerne fordommer, samt fremme respekt for kvinne- og menneskerettigheter.

Utstillingen er støttet av

Interne prosjektmedarbeidere Anno museum og Kvinnemuseet

Prosjektleder: Mona Holm, konservator NMF/museumsleder Kvinnemuseet

Thea Aarbakke, Ph.D, prosjektkoordinator Kvinnemuseet
Tilla Solli, vitenskapelig assistent/masterstudent, Kvinnemuseet/UiO
Gry Linderud, utstillingsdesigner Anno museum

Eksterne prosjektmedarbeidere

Kathrin Pabst, Ph.D., leder fagseksjonen i Vest-Agder-museet IKS            
Stine Küle-Hansen, sexologisk rådgiver og museumsformidler
Tove Fjellheim, jordmor, Kvinnehelsa Kongsvinger
Christina Bukaasen, helsesøster, Kongsvinger kommune
Hilde Offord, helsesøster, Kongsvinger kommune
Kristine Bjartnes, seniorrådgiver i Sex og Politikk - foreningen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Oslo
Berit Austveg, lege og forfatter, styreleder i Sex og Politikk
Eli Marie Skytteren, ultralydjordmor, Akershus universitetssykehus, avd. Kongsvinger
Ellen Jacobsen, PETRA designkontor
Elever ved Medier og kommunikasjon, Sentrum videregående skole
Teater i Glåmdal ved Øivind Roos
Erik Marthinsen, Skyline studio
Martin Høgberget, filmprodusent
Sondre Hagemo, teknisk design og installasjon
Jan Børli, snekkerarbeid
Flisa trykkeri
MINEL, lys

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2