Hopp til hovedinnhold

Dagny Juels tekster filmatisert

I utstillingen "Din Dagny" vises billedkunstner Aurora Sandliljes kunstfilmer med utgangspunkt i Dagny Juels litteratur.

Verkene

Arbeidene som vises er Når Solen Går Ned (2011), Den Sterkere (2011) og Hengivelse (2016).


  • 1/1
    Stillbilde fra filmen "Hengivelse", 2016. Aurora Sandlilje

Jeg tenkte på at jeg ville være fri i mitt møte med Dagny. Derfor var det viktig å gå inn i karakterenes følelser og at det var jeg som levde meg inn i dem. Slik kan jeg både skape en logikk i møtet mellom meg og Dagny, og tolke tekstene og gi dem nytt innhold. Hennes stemme kommer fra en annen tid. Men stemmen hennes kan jeg kjenne igjen som min egen. Når jeg lever meg inn i hennes ord, kan jeg skape noe nytt sammen med henne.

Aurora Sandlilje

Om filmene

Hengivelse (2016) har Sandlilje arbeidet med fire av Dagny Juels prosatekster. Sandlilje har i filmen laget en poetisk skildring av kvinnenes opplevelser, og bildene er abstraherte og gåtefulle. Hengivelse har fire ulike sekvenser, der hver av de fire tekstene fortelles med sine bilder.

Varighet: ca. 31 minutter
Produksjonsår: 2016
Skuespiller: Christina Ørbekk Nikolaisen
Lyd: NSI lydstudio ved Steinar Borgen
Kamera, regi, produksjon og klipp: Aurora Sandlilje


Når Solen Går Ned (2011) har Sandlilje arbeidet med Dagny Juels drama med samme tittel. Verket handler om et traumatisk forhold mellom Ivi og Fin. Handlingen i dramaet er filmet som et tydelig iscenesatt tablå. Vi befinner oss i et rødt rom med en benk. Sandlilje ønsker slik å dra betrakteren inn i følelsene til karakterene, og slik skape en emosjonell konfrontasjon i betrakteren.

Varighet: ca. 14 minutter
Produksjonsår: 2011
Skuespillere: Christina Ørbekk Nikolaisen og Haakon Strøm
Assistent: Julia Fjelddalen
Lyd: NSI lydstudio ved Lise Borgen
Regi, kamera, produksjon og klipp: Aurora Sandlilje

Arbeidet er produsert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Fond for lyd og bilde.


Den Sterkere (2011) har Sandlilje arbeidet med Dagny Juels drama med samme tittel. Dramaet har to akter og er skrevet nesten bare som dialoger mellom karakterene. Den Sterkere handler om Siri Tonder, gift med legen Tonder, og deres ekteskap. Handlingen foregår i en hagestue, som Sandlilje har illudert med en enkel og fargesterk scenografi. Arbeidet er filmet som flere tablåer fra hagestuen, der karakterene beveger seg og agerer de ulike sinnsstemningene de gjennomgår i handlingen.


Varighet: ca. 28 minutter
Produksjonsår: 2011
Skuespillere: Christina Ørbekk Nikolaisen, Bendik Østbye Johannessen og Haakon Strøm
Assistent: Julia Fjelddalen
Lyd: NSI lydstudio ved Lise Borgen
Regi, kamera, produksjon og klipp: Aurora Sandlilje

Arbeidet er produsert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Fond for lyd og bilde.


Aurora Sandllje

Aurora Sandlilje er en oslobasert billedkunstner som arbeider med eksperimentell film, performance og musikk. Hun er uteksaminert ved Kunsthøgskolen i Bergen, Kunstakademiet i 2004. Arbeidene hennes har vært vist i inn og utland, blant annet på Galleri F15, med separatutstillingen «Drama og Digte» i 2013.

Sandlilje er opptatt av temaer som menneskeverd, kvinners rettigheter, det psykologisk sårbare mennesket og empati. I sin praksis har hun et utpreget performativt utrykk hvor hun ofte går inn i ulike roller der sårbarhet er et viktig stikkord. Hun er spesielt opptatt av mennesket i utsatte situasjoner – det være seg den voldtatte, hun som må ta abort, den bedratte eller hun som ikke vet hva hun vil. Sandliljes arbeider er ofte fargesterke scenarier og poetiske, visuelle utforskninger. 

De siste seks årene har Sandlilje samarbeidet med Kvinnemuseet, og i tre videoarbeider og en rekke performancearbeider har hun arbeidet med Dagny Juels tekster. Arbeidene har ulike tilnærminger til Dagny Juels tekster, både i form og innhold, men alle arbeidene er forsøk på ulike tilnærminger til det psykologiske i Dagny Juels tekster. Slik forsøker Sandlilje å åpne tekstene til Dagny Juel for publikum, og å dra betrakteren inn i møtet mellom Dagny Juels tekstverden og Sandliljes eget visuelle univers.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2