Hopp til hovedinnhold

Lek for livet

Utforsk jenters og gutters lek før og nå! Hva er nytt i dagens barndom? Hva har skjedd med barns rettigheter og plikter? Se hundrevis av leker!

  • 1/1
    Dukke-treski, lekeelefant, dinosaur-skjelett, fotball- og ballettsko fra utstillingen "Lek for livet". Foto: Bård Løken, Anno museum, Kvinnemuseet

Hva kan du se i Lek for livet?

Utstillingen viser ulike faser i barndommen. Den begynner med spedbarnsperioden og tar deg innom småbarns-, barnehage- og skolealder fram til ungdomsperioden og russetid.

Barndomsliv i hjemmet kan oppleves i en egen avdeling. Se glimt fra barnebursdager og julefeiring på 1970-tallet på vår ekte Tandberg farge-TV! Her kan du være med å vise hvilke oppgaver du hjelper til med hjemme, ved å delta i "Husarbeidsavstemmingsleken". Du kan også lære om de rettigheter barn har i hjemmet, i følge Barnekonvensjonen.

Barn har fått stadig mer fritid. I utstillingen finnes en egen del om dette. To typer leker har fått ekstra stor plass: dukka og lekehesten. De har begge mye interessant å fortelle om jenters og gutters barndom. 

Lærer?

Ta med elevene på Kvinnemuseet! For mer informasjon om undervisningsoppleggene våre, ring 62 88 82 90 eller send en epost til kvinnemuseet@annomuseum.no

  • Skoleklasse leker med lego i leketøysutstilling
    1/1

Når vi blir født, blir vi alle gitt et kjønn. Vi blir jente eller gutt. Hva gjør det egentlig med oss og livene våre? For noen passer kjønnet de fikk godt. For andre gjør det ikke det. For alle er kjønnet med på å lage rammer. Slike rammer kan være både bra og dårlige. Rammene er ikke lette å bryte ut av. Denne utstillingen handler om barndom og kjønn. Den viser jenters og gutters lek og sosialisering før og nå. Den viser en del urettferdighet. Den viser mye moro. Du vil se at rammene for barndom, lek og kjønn har forandret seg mye gjennom historien. Vi håper du får noe å tenke på. Vi håper at du får lekelyst!

Introduksjonsplakat til LEK FOR LIVET

Flere bilder fra utstillingen

  • 1/1
    Fra utstillingen "Lek for livet". Foto: Bård Løken, Anno museum, Kvinnemuseet
  • 1/1
    Er Hulken en dukke? Foto: Bård Løken, Anno museum, Kvinnemuseet
  • 1/1
    Hesten - Leken som skiftet kjønn. Foto: Bård Løken, Anno museum, Kvinnemuseet
  • 1/6
    Papirdukkene "Darling Dolls". Foto: Joachim Onsvåg, Kvinnemuseet
  • 2/6
    Komfyr, kjeler og gryter i dukkestørrelse. Foto: Joachim Onsvåg, Kvinnemuseet.
  • 3/6
    "Cowboy- og indianerfigurer". Foto: Mona Holm, Kvinnemuseet
  • 4/6
    En fin, rød dukkevogn må til når man skal ut å gå! Foto: Joachim Onsvåg, Kvinnemuseet.
  • 5/6
    Hjemmelaget dukkehus med hjemmelagde møbler. Foto: Joachim Onsvåg, Kvinnemuseet
  • 6/6
    Leker man med dukker hvis man leker med Action Man? Foto: Joachim Onsvåg, Kvinnemuseet
Museum24:Portal - 2024.03.08
Grunnstilsett-versjon: 1