Hopp til hovedinnhold

Amundsen versus Kristensen

- tildragelser i Royal Geographical Society

Det hender [...] innen forskningen at de [...] som sitter hjemme synes seg forpliktet til å redusere en forskers hell, bare fordi han ikke er deres landsmann.
[...] et eksempel [...] skriver sig fra en middag som blev gitt meg i Royal Geographical Society i London. [...] Under denne middag holdt Lord Curzon en tale. [...] idet han la en del vekt på den pris jeg hadde satt på hundene, som hadde bidratt så meget til vårt hell, sluttet Lord Curzon sin tale med følgende ord: "Jeg tillater mig derfor å foreslå et tre ganger hurra for hundene" mens han tydelig pointerte sin satiriske og nedsettende mening ved å snu sig mot mig med en beroligende bevegelse, til tross for at jeg ikke hadde rørt mig, og inntrengende be mig om ikke å svare på denne meget gjennemsiktige fornærmelse.

Roald Amundsen i "Mitt liv som polarforsker", 1927, side 69-70.

Roald Amundsen ble blodig fornærmet da selskapet skålte for hundene hans under banketten i Royal Geographical Society holdt til ære for Sydpol-ekspedisjonen. Amundsens bruk av hunder var en stor fordel, sett opp mot Scotts ponnier og motoriserte framkomstmiddel som ikke taklet kulde og is særlig bra. Amundsen brukte hundene ikke bare som trekkdyr, men også som proviant for både folk og dyr under ekspedisjonen. Han tolket hyllesten av hundene som en degradering av egen innsats, og episoden vakte en del oppstuss - kanskje fordi Amundsen selv har gjenfortalt den i en rekke kilder.

  • 1/2
    Roald Amundsen mottok RGS' Patron's Medal i 1907 for "his daring voyage for the purposes of research in the region of the North Magnetic Pole, and for his first accomplishment by any vessel of the famous North-West Passage".
  • 2/2
    Monica Kristensen mottok RGS' Founder's Medal i 1989 for "Antartic research". Medaljen kan beskues i utstillingen.

Samme episode gjentok seg 5. juni 1989, da Royal Geographical Society feiret tildelingen av Founder's Medal til Monica Kristensen. "La oss skåle for hundene" utbrøt Lord Chorley, som da var president i RGS. Monica kjente ikke til historien om Amundsens fornærmelse, og hun forsto ikke at skålen samtidig var en test. Hun reiste seg opp i sin mors hjemmesydde bunad og svarte begeistret: "Ja, la oss endelig det - det er tross alt de som drar lasset!" 

I 1987 mottok hun en pris fra World Society for the Protection of Animals (WSPA) for human bruk av trekkhundene - for øvrig etter forslag fra Toralf Metveit, veterinær i Kongsvinger.

Royal Geographical Society - litt kvinnehistorie i en gutteklubb


RGS deler ut to gullmedaljer hvert år, de såkalte Founder's og Patron's Medals. De gis for oppmuntring og fremme av geografisk vitenskap og oppdagelse. Begge tildelingene må godkjennes av Dronningen. Da Monica Kristensen mottok gullmedaljen i 1989 var hun fjerde kvinne som ble denne æren til del siden selskapet begynte utdelingen i 1832. Hvem var de tre andre?

Gertrude Bell  (1868-1926) fikk medalje i 1918 for "her important explorations and travels in Asia Minor, Syria, Arabia and on the Euphrates".

Doreen Ingram (1906-1997) fikk medalje sammen med ektemannen Harold i 1940 for "exploration and studies in the Hadhramaut".

Freya Stark (1893-1993) fikk medalje i 1942 for "her travels in the East and her account of them".

I 1991 mottok Anne Stine Ingstad (1918-1997) medaljen sammen med ektemannen Helge. Denne tildelingen skjedde etter forslag fra Monica Kristensen. Neste gang en kvinne fikk utmerkelsen var i 2010, og siden har ytterlige fire kvinner mottatt gullmedaljer fra RGS. 

I løpet av 190 år er ti av til sammen 370 utdelte gullmedaljer gitt for kvinners prestasjoner.

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2