Hopp til hovedinnhold

Helgeland lykkes

Bunadsgeriljaen på Ytre Helgeland, Sandnessjøen er den største gruppen etter Nordmøre. De ble etablert som en stor arbeidsgruppe i mai 2019 og har jobbet utrettelig for at sykehuset i Sandnessjøen skal bestå.

Arbeidet ble gjort gjennom utallige aksjoner, møter med politikere og styrer på alle nivå, og formidlingsarbeid gjennom bilder og tekst i aviser og sosiale medier. Bare i 2019 gjennomførte de over 40 ulike aksjoner og aktiviteter. Og de lyktes! I januar 2020 bestemte helseminister Bent Høie at det skulle være to akuttsykehus på Helgeland med to fødeavdelinger, og med hovedsykehus i Sandnessjøen omegn, geografisk tilgjengelig for alle. 

  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    1/3
    Aksjon på Holmen utenfor Sandnessjøen, for å vise motstand mot sommerstenging av fødeavdelingene på Helgeland. Fra venstre: Stine Meyer, Lene Carlsen, Karen Dalen, Line Rønning Føsker, Henriette Aas , Maria-Regina Castillo Guttormsen, Marte Bonsaksen. Nina Haraldsø
  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    2/3
    Swekin Abdalah, Adiba Mohammed, og Nada Ali viste sin støtte til sykehuset da statsminister Erna Solberg kom på valgkampbesøk til Sandnessjøen i mai 2019. Nina Haraldsø
  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    3/3
    Bunandsgeriljaen Helgeland har gjennom utallige aksjoner, møter med politikere og styrer på alle nivå, og formidlingsarbeid gjennom bilder og tekst i ulike kanaler jobba utrettelig for å opprettholde fødetilbudet langs Helgelandskysten. Og de lyktes! Nina Haraldsø

Line Ingjerd Rønning Føsker er frontfigur for Bunadsgeriljaen Ytre Helgeland og tok sammen med sykehusaksjonist Hanne Benedicte Wiig initiativ til et geriljaoppmøte ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen 25. april 2019 etter å ha sett bilder fra Kristiansund, og fordi NRK hadde meldt at de skulle lage en reportasje om kutt i fødetilbud. 

Aksjonen var et uttrykk for enorm frustrasjon over alt som skulle legges ned i regionsenteret Sandnessjøen, ikke bare sykehuset var nedleggingstruet, men mange andre sentrale funksjoner, blant annet sykepleierutdanning og også lærerutdanninga på Nesna. NRK dukket aldri opp, men det kom over 100 bunadskledde kvinner og menn, i tillegg til ansatte ved sykehuset. Aktiviteten og alle bildene fra både Nordmøre og Helgeland førte til at rikspolitikerne fattet  interesse for saken. Helgeland ble senere dette året omtalt som «episenteret for distriktsopprøret» av Bjørgulv Braanen i Klassekampen.

  • Line Rønning Føsker er leder og frontfigur for Bunadsgeriljaen Ytre Helgeland.
    Line Ingjerd Rønning Føsker er leder og frontfigur for Bunadsgeriljaen Ytre Helgeland. Nina Haraldsø

Etter aksjonen 25.april deltok over 1000 mennesker i tidenes 1.mai-tog i Sandnessjøen; mange også fra øysamfunnene Herøy og Dønna – og de fleste i bunad gikk under parolen “Bevar Sandnessjøen sykehus”, med “Nok er nok!”-plakater. På byens torg holdt Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran dagens hovedtale hvor han unnlot å adressere aksjonistene og sykehussaken. Under hans appell strakte derfor Line Rønning Føsker muskelarmen i været for å markere at det var derfor de sto der – for at politikerne skulle skjønne alvoret, nå som kysten var i ferd med å miste sitt lokalsykehus med akuttilbud og fødeavdeling. Føsker overrakte deretter et av Nina Haraldsøs bilder fra en tidligere aksjon til Skjæran.

  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    Erna Solberg møtte Anja Cecilie Solvik under en av aksjonene for sykehuset i Sandnessjøen. Nina Haraldsø

6. mai 2019 besøkte statsminister Erna Solberg sykehuset i Sandnesjøen, der over 1500 engasjerte mennesker møtte opp – flere hundre i bunad, og med dukker som symbol på de over 300 barna som ble født ved fødeavdelingen i 2018. Anja Cecilie Solvik kom for å støtte aksjonen. Erna Solberg var imponert, men kom ikke med noen konkrete løfter eller føringer. Helgelandssykehusets styre var også med statsministeren på orienteringen, og både NRK, TV2, riksavisene og lokalavisene var til stede slik at det ble stor mediedekning av saken.

  • Bunadsgeriljaen på Helgelandsbrua
    Bunadsgeriljaen på Helgelandsbrua. Nina Haraldsø

22.mai 2019 tok Nina Haraldsø bilde av 150 geriljadamer i kveldssol på Helgelandsbrua som ble stengt for trafikk for anledningen. Bildet ble deretter overlevert daværende helseminister Bent Høie.

  • Unn Grete Røtvold og Gunhild Grande Jenssen gjennomførte 5 km mini-maraton iført bunader.
    Unn Grete Røtvold og Gunhild Grande Jenssen gjennomførte 5 km mini-maraton iført bunader. Nina Haraldsø

Fra Alstahaug Maraton i juni 2019 hvor flere fra Bunadsgeriljaen deltok. De to damene som løper representerer «de voksne geriljadamene», pensjonister som var uvurderlige for aksjonene som ofte gikk på dagtid, de stilte ofte opp alene for å konfrontere styremedlemmer og politikere på gjennomreise. Her er avbildet Unn Grete Røtvold og Gunhild Grande Jenssen som gjennomførte 5 km mini-maraton i full bunad med sølv og sjalet på plass!

  • Foto fra Bunadsgeriljaen
    Fra støtteaksjon utenfor en av Aker Solutions verkstedhaller i Sandnessjøen. Nina Haraldsø

Aksjon på «Strendene» 28.oktober 2019 hvor arbeidsfolket fra mange ulike bedrifter i Sandnessjøen deltok. De tok kontakt fordi de ønsket å vise sin støtte til Bunadsgeriljaen, og få fram deres behov for akuttilbud i tilfelle en arbeidsulykke. Bildet ble tatt i røft høstvær utenfor en av Aker Solutions verkstedshaller, som ligger på Strendene i Sandnessjøen.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2