Hopp til hovedinnhold

Innestemmer/Utestemmer

Stemmer i balanse?

Vi er i dag kommet langt på mange områder når det gjelder likestilling og kjønnsbalanse. For unge som er vokst opp etter at de viktigste likestillingslovene kom på plass, kan prat om kvinnesak og likestilling høres gammeldags og unødvendig ut. Målinger viser imidlertid at kvinner høres og sees langt mer sjelden i offentligheten enn menn.

Spellemann

Susanne Sundfør nektet i 2011 å ta imot Spellemannsprisen for kategorien "Årets kvinnelige artist". Hun mente skillet mellom mannlige og kvinnelige artister var kvinnefiendtlig. Reglene ble endret høsten 2012, sikkert mye på grunn av Sundførs protest. Kategorier etter kjønn er nå fjernet. Resultatet av dette gjenstår å se i årene som kommer. Er vi kommet så langt at kvinner blir regnet med på lik linje med menn uten slike ordninger?

De skeptiske menn hundre år tilbake

Det er underlig å lese hva noen mannlige politikere uttalte om kvinner og politisk deltakelse for hundre år siden. 

Også jeg erkjenner fullt ut at kvinnen er et menneske (...), men herav følger etter min mening ingenlunde, at hun derfor skal ha krav på stemmerett (...) Den naturlige anvendelse av dem er i huset og hjemmet

Stortingsrepresentant Nils C. Egede Hertzberg, i debatt i Stortinget 1890.

Skal vi nå foruten den innflytelsen kvinnen har bak kulissene, og som hun tross alt dessverre alltid vil komme til å beholde, også gi henne statsborgerlig stemmerett, så vil det 'ikke blive til at holde ud'.

Stortingsrepresentant Ole Olsen Malm, i debatt i Stortinget 1907.

Tenk dere den ærverdige med sin stakkars fistelstemme utbre seg med all den iver og sin fanatisme som lett griper kvinnen.

Stortingsrepresentant Johan Christian Heuch, i debatt i Stortinget 1907.

Antifeminister i 2013

Fiendtlige holdninger til kvinnelige samfunnsdebattanter er imidlertid ikke borte.

... jeg er mye flinkere til å avvise folk som kommer for å krangle med meg på utesteder fordi de hater feminister.

Hannah Helseth, sosiolog, forfatter og tidligere debattredaktør i Fett.
  • 1/1
    Hvorfor forvises fotballskerf og ølglass-samlingen til kjellerstua eller en "man cave"?

Ekstremblogger og selverklært "antifeminist" Eivind Berge, ble landskjent da han 2012 ble arrestert på grunn av ekstreme politiske ytringer og trusler mot politiet. Her er et utdrag fra hans blogg:

"Feministene marsjerte gjennom institusjonene og vant. (...) Offisielt hander alt om likestilling, men faktum er at det som nå utgis som "likestilling" dekker over hat og urettferdighet mot menn (...)

Da vi 22. juli 2011 fikk en smakebit på hvordan kjønnskamp kan se ut når menn stiller opp, var jeg ikke alene om å være glad for at feministstaten ble angrepet. (...) Det er derfor all grunn til å ta mannskamp på alvor. For kostnadene med sinte menn kan bli større enn fordelen ved feminismen (...)"

Også flere moderate menn kritiserer "statsfeminismen". Det er de siste årene blitt populært med politisk ukorrekte TV-programmer som hevder å være anti-feministiske. Vinteren 2013 gikk "Mannegruppa Ottar" som spilte på god gammeldags mannssjåvinisme.

Norske kvinner hetses på nettet

For kvinnelige samfunnsdebattanter er trusler om vold og voldtekt blitt en daglig del av debattklimaet.

Jeg tror vedvarende sjikane (...) kan føre til at kvinner vegrer seg for å delta i den offentlige debatten. Jeg vet om folk som har trukket seg unna (...) Det synes jeg er forferdelig, og det er et problem for demokratiet.

Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, har opplevd drapstrusler.

Jeg får høre at jeg er frigid, at jeg er premenstruell, at det er lenge siden det har blitt noe på meg, at jeg er stygg, at jeg hater menn, og så videre.

Inger Merete Hobbelstad, kommentator og filmanmelder i Dagbladet.

Om makt hjemme

- Vi har vært gift i 25 år og har delt på ansvaret. Det er veldig greit. Han tar de store beslutningene, jeg tar de små.

- Hvordan går det, da? Er ikke det kjønnsdiskriminerende?

- Vet ikke. Vi har ikke hatt noen store beslutninger ennå.

(Vits fra 2000-tallet)
  • Et romantisk og rosa interiør med cup cakes, blondekjole på veggen, orkideer og duftlys.
    1/1
    En rosa drøm med cup cakes og duftlys. Lisbeth A. Chumak | Kvinnemuseet, Anno

Når kvinnekamp og forskere har hevdet at kvinnen er underlegen mannen, har de glemt kvinners posisjon som koner og mødre, mener forsker Runar Døving. Han savner analyser av kvinners maktmisbruk i hjemmet tilsvarende dem om menns maktmisbruk i offentligheten.

Utveksling av kvinnelig informasjon kalles gjerne "sladder" eller "kakling" av menn. Denne nedsettende omtalen kan tolkes som "angrep fra en underlegen posisjon", ener Døving.

"Det er klassisk i all maktkamp, der det finnes grupper med privilegier, at ingen vil gi slipp på dem." I hjemmet har kvinnen overtaket på kjærlighetens og omsorgens område – hun har "kjærlighetsprivilegiet". Det vil hun selvfølgelig ikke miste. (Runar Døving, 2001).

"Avmaktens list"?

Man vegrer seg for å tilegne seg ny kunnskap som en strategi for ikke å ta på seg mer arbeid, sier Runar Døving. Slik strategi forsterker ofte den ideologiske og praktiske kjønnsdelingen. Menn kan ikke lage hvit saus, og kvinner kan ikke skifte dekk. 

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2